Nog niet zo lang geleden moesten we werken voor zaken die we nu vanzelfsprekend vinden. We hakten hout om onszelf warm te houden en we verbouwden eten om niet te verhongeren.

Kolen, olie en gas brachten hier verandering in, want ineens was er goedkope energie. In de loop van de jaren groeiden we toe naar ons huidige luxeleven. Goedkope en betrouwbare energie is nu nog vanzelfsprekend, maar daar kunnen we niet meer mee vooruit.

Fossiele energie is namelijk een cadeautje, maar het gebruik hiervan heeft gevolgen. We vervuilen onze leefomgeving en verbruiken grondstoffen die in ons leven niet meer kunnen worden aangevuld. Ons gedrag is mede de oorzaak van stijgende zeespiegels, zwaardere stormen, aardbevingen, grondstoftekorten, luchtvervuiling en andere schadelijke gevolgen.

We willen ons luxeleven behouden, maar niet de gevolgen zoals klimaatverandering of een onbetrouwbaar energiesysteem en dit vereist ingrijpende en verstrekkende veranderingen.

De reeds ingezette veranderingen gaan ons niet snel genoeg en daarom zijn we begonnen bij onszelf. We willen niet afhankelijk zijn en hebben onze energie liever in eigen beheer. Als je weet wat de consequenties zijn van je eigen gedrag dan weet je ook wat je kunt veranderen.

We kunnen proberen om allemaal zelf energie op te gaan wekken, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Een duurzame toekomst vraagt om een continue balans tussen alle energie die er kan worden opgewekt, verbruikt en opgeslagen. We willen zelf kiezen van wie wij energie kopen of aan wie wij onze opgewekte energie verkopen, we willen onafhankelijk en zeker zijn van onze energie. We zoeken iets dat zorgt voor die balans van energie, ingrijpt waar nodig en helpt wanneer we daarom vragen en dat continu op de achtergrond op basis van eigen keuzes.

Envitron helpt daarom particulieren en bedrijven zelfvoorzienend te worden door energiegebruik inzichtelijk te maken. We doen dit door big data te verzamelen van IoT sensoren en deze data te verwerken met gebruiksvriendelijke software. Door hard- en software perfect op elkaar te laten inspelen, kunnen we jou vertellen waar je het beste kan besparen en zelfs apparaten automatisch op elkaar in laten spelen op basis van sensor data.

Een jong en gedreven team van verbeteraars ontwikkelt Envitron’s datadiensten die altijd zijn gemaakt voor het individu, maar van waarde zijn voor het collectief. Zo legt Envitron het initiatief neer bij zij die van zelfstandigheid dromen. Want Envitron gelooft dat dit de echte, nieuwe onafhankelijkheid is: zelfredzame individuen en organisaties die beschikken over de broodnodige maar simpele kennis om duurzaam te kunnen leven.